• Vystúpenie pre starých rodičov

          • Mesiac Október je mesiacom úcty k starším. Preto si naše deti spolu s pani učiteľkami pripravili program pre svojich starých rodičov. Videli sme čísla tanečné, recitačné či spevácke. Deti zožali veľký potlesk, z čoho mali obrovskú radosť :)

          • Noc svetla

          • Už tradične na našej škole pár dní pred Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých organizujeme Noc svetla. Tento rok sme deťom prostredníctvom hier vysvetlili aká je - Oslávená Cirkev, Putujúca Cirkev a Trpiaca Cirkev. Rozprávali sme sa, aké je dôležité modliť sa za duše v očistci najmä v tomto čase. Deti sa počas hier príjemné zabavili a niečo nové sa aj naučili. Na záver si odniesli malú odmenu a citát zo Svätého Písma.

          • Stretnutie v knižnici - 3.B

          • Október nám doprial ešte teplé slnečné lúče, ktoré sme si z deti užívali každé poobedie. Popritom sme si niečo pekné vyrobili, zahrali sa, zasúťažili ...

          • Október v ŠKD

          • Október nám doprial ešte teplé slnečné lúče, ktoré sme si z deti užívali každé poobedie. Popritom sme si niečo pekné vyrobili, zahrali sa, zasúťažili ...

          • Po stopách M. R. Štefánika

          • Dňa 22. mája sa žiaci 7., 8. a 9. ročníka zúčastnili exkurzie s názvom Po stopách M. R. Štefánika. Počas tejto exkurzie žiaci spolu s učiteľmi navštívili Rodný dom M. R. Štefánika, v ktorom je zriadené múzeum o živote a úspechoch Milana Rastislava Štefánika. Jeho život nám priblížili exponáty a výborný a profesionálny výklad pracovníka múzea. Po výklade sme sa presunuli na neďaleké Bradlo, kde stojí Mohyla, v ktorej odpočíva M. R. Štefánik. Scenériu nám dokresľovala nádherná jesenná príroda a krásny výhľad z Bradla.

          • Výlet do Banskej Štiavnice

          • Dňa 22. 10. 2019 sa druháci, tretiaci, štvrtáci a žiaci 5.B triedy zúčastnili výletu do Banskej Štiavnice. Najskôr sa z nás stali malí baníci. Dostali sme plášte, helmy, lampy a vydali sa na prehliadku bane. Neskôr sme sa presunuli do centra mesta a pozreli si unikátny drevený pohyblivý Betlehem. Má až 21 metrov a nachádza sa na ňom 800 postavičiek. Po prezretí Betlehemu sme sa presunuli do tvorivej dielne Terra Permonia. Tu si deti mohli samé vyrobiť rôzne maličkosti, s použitím zaujímavých materiálov a pomôcok.

          • Október - mesiac ružencovej Panny Márie

          • V mesiac október sa aj s deťmi z ŠKD modlievame v kaplnke svätý ruženec. V jedno poobedie sme si však v duchu ruženca aj zasúťažili. Tešili sa v kole radostného ruženca, odovzdávali si hriechy a zlé skutky v ruženci bolestnom a na slávnostný ruženec sme sa aj slávnostne obliekli.

          • Mobilita Poľsko - Erasmus+

          • V dňoch 6.10. - 12.10.2019 sa naša škola zúčastňuje aktivít v rámci projektu Erasmus+ "Cultivating social responsibility" v poľskom meste Kolo. Spolu s ostatnými krajinami v projekte budú opäť napĺňať ciele stanovené v projekte.

            Deň 1: Cestou do mesta Kolo sme sa zastavili v prekrásnom meste Krakow, ktoré bolo niekdajším sídlom poľských kráľov. Pozreli sme si Wawel, Hlavné námestie a po pár hodinách strávených v tejto perle Poľska sme sa vydali ďalej na cestu. Prešli sme 750 km a šťastne sme sa stretli s poľskými rodinami a učiteľmi, ktorí na nás netrpezlivo čakali.

            Deň 2: Ráno nás čakal slávnostný začiatok pracovného medzinárodného týždňa v budove Základnej školy v Kole. Na úvod nám miestni žiaci zatancovali tradičný poľský tanec Polones. Po našom privítaní chlebom a soľou sa nám prihovoril koordinátor programu Erasmus za Poľsko pán Michal Perzynski. V ďalšom programe sa predstavil hudobný súbor, ktorý hral na klasickom poľskom dychovom nástroji "flažolete", tanečníci z triedy predškolákov v ľudovom kroji z oblasti Krakova a speváčky, ktoré si pripravili anglickú pieseň. Po týchto číslach sa každá krajina ukázala so svojou prezentáciou o krajine, meste a škole, odkiaľ pochádza. Okrem prehliadky školy dnes žiaci aktívne prirpavovali darčeky pre žiakov špeciálnej školy, kam sa pôjdeme pozrieť zajtra. Na slávnostnom úvodnom programe sa zúčastnil aj viceprimátor mesta Kolo, ktorý nás pozval na Radnicu. Tam sme si pozreli múzeum a vyhliadkovu vežu. V meste Kolo sa nachádza kláštor cysteriánov, do ktorého sme boli pozvaní. Mesto Kolo má farský kostol zasvätený Povýšeniu svätého kríža - tak - ako aj mesto Nové Zámky. V popoludných hodinách všetci účastníci projektu prijali pozvanie na spoločnú opekačku. Okrem výborného jedla a športového vyžitia nás domáci potešili príjemným spestretním - spoločným tancom.

            Deň 3 - Ráno sme navštívili špeciálnu internátnu školu, žiaci tejto školy nás privítali krásnym programom. Po programe nasledovala aktivita pre našich žiakov, ktorí vyrábali darčeky pre deti so špeciálnymi potrebami. Symbolom lokality Wielkopolska, v ktorej leží mesto Kolo, je jablko - jablko v sebe nieslo peknú myšlienku, ktorá mala potešiť deti z tejto špeciálnej školy, keď im ho naši žiaci odovzdali. Ďalším bodom dnešného dňa bolo sadenie narcisov. Program "Narcisy nádeje", do ktorého je škola v Kolo zapojená, je charitatívny a každoročne výťažok z predaja živých narcisov na jar putuje do miestneho hospicu. Sadeniu narcisov v areáli školy predchádzala prednáška riaditeľa hospicu, prečo sa rozhodli spolupracovať so školou v takomto projekte. Škola v Kolo je jednou z mála škôl v Poľsku, kde sa vyučuje telesná výchova na podporu loptovej hry "korfbal". Naši žiaci si túto hru mali šancu vyskúšať. V závere dnešných aktivít bola tvorba plagátu ku budúcoročnej akcii Narcisy nádeje, ktorý budú žiaci prezentovať v piatok. V popoludňajších hodinách rodiny, v ktorých sú ubytovaní naši žiaci, pripravili pre nich bohatý program. Srdečne im ďakujeme. Po dnešných aktivitách sme sa opäť utvrdili v tom, že byť zapojený medzinárodnom projekte je obrovským prínosom pre všetkých účastníkov.

            Deň 4 - V stredu nás poliaci vzali na výlet do mesta Toruň - rodisko Mikuláša Kopernika. Centrum mesta Toruň je zapísané do zoznamu UNESCO. Navštívili sme planetárium , múzeum perníka, kde sme si po jednom aj urobili. Prechádzka popri rieke Visla nám ponúkla krásny výhľad na mesto spoza hradieb. Všetkým sa tento poznávací výlet veľmi páčil.

            Deň 5 - Štvrtkové dopoludnie patrilo zdokonaľovaniu vyjadrenia svojich emócií cez pantomímu. Žiaci absolvovali workshop pod vedením renomovanej poľskej umelkyne, ktorá vyniká na poľskej scéne v umení pantomímy. Workshop sa uskutočnil v Dome kultúry v meste Kolo.

            Deň 6 - Posledný pracovný deň stretnutia v Poľsku sa niesol v duchu vyhodnotenia uplynulého týždňa. Žiaci spolu s učiteľmi zhodnotili aktivity, podelili sa o dojmy z novozískaných zručností a od organizátora tohoto stretnutia dostali certifikáty. Poliaci sa o svojich hostí vzorne starali, od výborného jedla až po skvelý program počas celého týždňa. Po udelení certifikátov si boli žiaci spolu s učiteľmi zahrať loptové hry na neďalekom ihrisku.

            Deň 7 - Cestou domov sme sa zastavili v najstaršom pútnickom mieste v Poľsku - v Čenstochovej. Okrem obrazu Čenstochovskej Panny Márie na hlavnom oltári v kaplnke Matky Božej sme sa pokochali výhľadom z veže katedrály. Spoločne sme poďakovali za uplynulý týždeň a vyprosili molostí pre nás a našich najbližších.

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • Dnes, 18. októbra o 9. hodine sa konala celosvetová modlitebná iniciatíva s názvom „Milión detí sa modlí ruženec“. Prostredníctvom tejto iniciatívy môžeme hlbšie pochopiť, aká mocná je modlitba posvätného ruženca, keď sa ho modlia predovšetkým deti. Tento rok sme prosili o pokoj a jednotu v rodinách, medzi národmi a na celom svete.

          • Košariská

          • Dňa 15. októbra sa žiaci 5.A, 5.B a 6.A triedy zúčastnili exkurzie, ktorá sa konala v rámci 100. výročia úmrtia generála M.R. Štefánika. So žiakmi sme pátrali a hľadali informácie priamo na mieste, kde to dýcha týmto národným hrdinom. Navštívili sme múzeum v Košariskách – jeho rodný dom. Zaujímavým rozprávaním nášho sprievodcu sme sa dostali do miest a krajín, ktoré M.R. Štefánik navštívil. Dozvedeli sme sa mnohé informácie o jeho rodine, o tom, s kým sa stretával a ako žil. Videli sme rôzne veci, ktoré si doviezol z ďalekých krajín, jeho uniformy a mnoho iného. Na počesť tohto hrdinu mu dal architekt Dušan Jurkovič postaviť mohylu, ktorá sa pyšne týči na kopci Bradlo. My sme navštívili aj tento monument. Cestou domov sme sa zastavili aj pri kostolnej veži vo Vrbovom. Vďaka pani učiteľke Evičke sme sa dozvedeli, že táto veža je naklonená o 99 cm a kvôli tomu sa nazýva „slovenskou Pisou.“

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • 18. október: Detský ruženec za pokoj vo svete

            ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi pozýva deti na celom svete, aby sa 18. októbra zúčastnili výnimočnej modlitebnej iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec.
            O tejto iniciatíve pre deti hovoríme s P. Martinom Bartom, duchovným asistentom ACN.

            O čom je táto kampaň a kedy vznikla?

            Táto kampaň sa zrodila v roku 2005 vo venezuelskom hlavnom meste Caracas. Niekoľko miestnych žien raz prechádzalo okolo prícestnej kaplnky a uvideli tam skupinku detí modliť sa ruženec pred obrazom Panny Márie. V tej chvíli pocítili mocnú prítomnosť nebeskej Matky. Jedna z nich si spomenula na slová svätého Pátra Pia: „Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.“ A o to ide aj v tejto kampani: o vieru v silu detskej a úprimnej modlitby. Ježiš nás predsa učí: „Ak nebudete ako deti, nevojdete do nebeského kráľovstva“ (Mt18, 3).

            Ako sa môžu ľudia zapojiť?

            Celkom jednoducho. Pozývame učiteľov, kňazov, vychovávateľov aj rodičov, aby sa 18. októbra modlili s deťmi ruženec za pokoj a jednotu vo svete. Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi im poskytne k modlitbe ruženca propagačné a katechetické materiály. Stačí vyžiadať si ich telefonicky alebo e-mailom.

            Prečo 18. októbra?

            Október je v Cirkvi už tradične mesiacom modlitby posvätného ruženca. A 18. októbra slávime sviatok svätého Lukáša Evanjelistu, ktorý nám ako jediný z evanjelistov sprostredkoval udalosti z Ježišovho detstva a podľa tradície mal blízky vzťah k Panne Márii. Preto sa nám zdá tento termín mimoriadne vhodný.

            Prečo sa ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi angažuje v tejto modlitebnej kampani?

            Našou úlohou nie je iba materiálne pomáhať, chceme byť aj spoločenstvom modlitby. Zakladateľ ACN páter Werenfried van Straaten mal v hlbokej úcte Pannu Máriu z Fatimy. Panna Mária tam prosila deti, ktorým sa zjavila: „Modlite sa ruženec každý deň, aby ste vyprosili pokoj tomuto svetu.“ Pri každodennej práci ACN na projektoch v 149 krajinách vidíme na vlastné oči hrozné prenasledovanie kresťanov, utrpenie ľudí v dôsledku vojny a terorizmu a biedu miliónov ľudí po celom svete. Iba Boh nám môže darovať skutočný pokoj a mier. My však s ním môžeme na jeho diele spolupracovať svojím úsilím, ale najmä prostredníctvom modlitby.

            Koľko detí sa zúčastňuje na tejto iniciatíve?

            Materiály pre túto kampaň publikujeme už v 27 jazykoch, medzi nimi aj v arabčine alebo afrických lokálnych jazykoch. Do modlitby ruženca sa zapájajú deti z viac ako 80 krajín na všetkých kontinentoch. Prichádzajú k nám správy z podujatí na celom svete, napríklad minulého roku sme dostali správy z krajín ako Argentína, Kuba, Kamerun, India či Filipíny. Táto kampaň je skutočne celosvetová a miliónová!

            Deti a ruženec. Nie je to pre ne príliš náročná modlitba? Ako dokážete motivovať mladých ľudí k tejto modlitbe?

            Myslím si, že je to práve naopak. Deti sú často bezprostrednejšie a otvorenejšie pre modlitbu ruženca ako my dospelí. Keď sú deti správne vedené k osobnému prežívaniu modlitby, postupne sa im odhaľuje „obraz“ Panny Márie a prítomnosť Boha a budujú si s nimi živý vzťah. Čím viac sa potom modlia, tým viac je tento pohľad a vzťah vrúcnejší a my dospelí sa od nich môžeme veľa naučiť.

          • ŠKD 3 na interaktívnej výstave

          • Dňa 10. 10. 2019 sa deti z ŠKD spolu s pani vychovávateľkou zúčastnili interaktívnej výstavy - Hravá technika v OC Aquario. Deti výstava veľmi zaujala a dozvedeli sa zaujímavé informácie.

          • Plavecký výcvik

          • Naši tretiaci a štvrtáci majú tento týždeň plavecký výcvik. Najskôr sa venovali splývaniu na bruchu a na chrbte, pričom sa učili správne pracovať s nohami vo vode. Ku koncu týždňa si väčšina detí osvojila základy plaveckého štýlu prsia. Aj tí, čo sa báli, sa nakoniec osmelili a z plávania sa tešili :)videá :

            1. deň: https://www.youtube.com/watch?v=WWTlOrA0g1U

            2. deň: https://www.youtube.com/watch?v=RWJvduP16y0&t=6s

            3. deň: https://www.youtube.com/watch?v=xS6DwKqm4WU&t=2s

            4. deň: https://www.youtube.com/watch?v=u8-xh5adXks&t=13s

            5. deň: https://www.youtube.com/watch?v=8Lu4ohs3kOY&t=2s

             

             

          • Štafetová adorácia rodín za rodiny

          • Dňa 9. 10. 2019 sa aj naša škola zapojila do štafetovej celodennej adorácie rodín za rodiny. Celý deň bola vyložená Sviatosť Oltárna, ktorú si uctili aj deti a učitelia našej školy. Modlili sme sa za deti, za školy aj za rodiny našej farnosti. Uctili sme si relikvie blahoslavenej Alfonzy Márie. Ďakujeme za spolupráca aj veriacim z farnosti Nové Zámky, ktorí počas dňa prišli.

          • Výstava jesenných plodov

          • V týchto dňoch prebieha vo vestibule školy výstava jesenných plodov. Deti plody nielen priniesli, ale ich aj zaujímavo naaranžovali, formou rôznych ikebán a dekorácií.

          • Deň ochrany zvierat

          • Vo štvrtok 3.10. sme si na škole pripomenuli svetový deň ochrany zvierat, ktorý pripadá na sviatok svätého Františka z Assisi - patróna zvierat (4.10).

            Na otvorenie tohoto dňa sme pozvali pátra Damiána, ktorý nám priblížil Františkov vzťah k prírode. Každoročne je táto udalosť na našej škole spojená s výstavou zvierat a prednáškami zameranými na konkrétnu tému súvisiacu so zvieratkami. Tento rok sme pozvali na našu školu rybárov. Tešíme sa, že v radoch žiakov máme rybára Miška, ktorý rovesníckym učením ostatným spolužiakom priblížiť, aké je byť rybárom z pohľadu ochrany zvieratiek. Pre starších žiakov nám prišiel urobiť prednášku spojenú s ukážkami pán Andi, a pre najmenších žiakov mala pani zástupkyňa pripravené informácie o zvieratkách, ktoré si priniesli spojené s kvízom. Pani učiteľka Katka potešila najstarších žiakov kvízom, na vyplnenie ktorého MUSELI použiť mobil :-D Veríme, že aj tento ročník bol pre všetkých veľkým prínosom.