• OLYMPIÁDA V NEMECKOM JAZYKU

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album OLYMPIÁDA V NEMECKOM JAZYKU.

            OLYMPIÁDA V NEMECKOM JAZYKU

            📚Dňa 20. novembra sa konalo školské kolo olympiády v nemeckom jazyku.

            🖊💬🖼Žiaci mali za úlohu porozumieť písanému textu i hovorenému slovu, vyriešiť gramatický test a opísať obrázok.

            🏆Traja žiaci: Ema Šajtošová, Dávid Vrabeľ a Michal Kristan sa stali úspešnými riešiteľmi.

            👏Všetkým ďakujeme za účasť a pani učiteľke Henike za prípravu a organizáciu tejto olympiády.

          • 🤝"POSILŇOVANIE TÍMOVÉHO DUCHA MEDZI ŽIAKMI: ZÁŽITKY Z TEAMBUILDINGU"🤝

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 🤝"POSILŇOVANIE TÍMOVÉHO DUCHA MEDZI ŽIAKMI: ZÁŽITKY Z TEAMBUILDINGU"🤝.

            🤝"POSILŇOVANIE TÍMOVÉHO DUCHA MEDZI ŽIAKMI: ZÁŽITKY Z TEAMBUILDINGU"🤝

            👥️V dnešnom rýchlo meniacom sa svete je schopnosť efektívne pracovať v tíme jednou z kľúčových zručností. V školskom prostredí je dôležité, aby žiaci nielen získavali teoretické vedomosti, ale aj rozvíjali schopnosť pracovať v tíme a riešiť problémy spoločne. 💬Jedným z najúčinnejších spôsobov posilnenia tímovej solidarity medzi žiakmi je organizovanie teambuildingových aktivít. Tieto aktivity nie sú len príležitosťou k oddychu a zábave, ale aj skvelým prostriedkom na rozvoj komunikačných zručností, dôvery a efektívneho spolupracovania.

            👩🧑Takéto aktivity si pripravili žiaci 5.A triedy s pani učiteľkou Sandy počas dvoch dní v škole. Jeden z týchto dní sme sa okrem aktivít zameraných na spoznávanie pripomenuli, čo je to priateľstvo, z ktorého nám rovno vznikla pavučina priateľstva.

            🖼Žiaci si pripravili aj svoj osobný erb v ktorom vyznačili všetky im blízke vlastnosti, či činnosti, ktoré radi vykonávajú.

            🤸‍♀️Nechýbali ani outdoorové aktivity v parku kde sme si trénovali šikovnosť, počúvanie ale aj pamäť. Okrem toho sme sa veľa nasmiali.

            🙏Jeden z ďalších dní sme sa naučili niečo o našom patrónovi triedy. Pomodlili sme sa zaňho v kaplnke a na záver dňa sme si pochutnali na skvelej torte.

            🙌Žiaci by mali odchádzať s pocitom, že sú súčasťou tímu, ktorý dokáže spoločne dosiahnuť ciele a prekonávať prekážky.

          • SWAP OBLEČENIA

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album SWAP OBLEČENIA.

            ♻️SWAP OBLEČENIA♻️

            🗑23.novembra -9. decembra - zber oblečenia

            🛒9. decembra – Tradičná mikulášska zabíjačka - SWAP výmena oblečenia

            ♻️ČO JE SWAP? Swap je podujatie, kde si môžeš vymeniť svoje kúsky oblečenia. Výhoda je v tom, že sám/a môžeš odovzdať oblečenie, ktoré ti je ľúto hodiť do kontajnera a zároveň si vybrať niečo pekné na seba na oplátku.

            ♻️Prečo SWAP? Priznajme si to. Väčšina z nás má skrine plné oblečenia, ktoré sme mnohokrát vôbec nemali na sebe, prestalo sa nám páčiť alebo nám nesedí. Oblečenie sa stalo lacným, cenovo dostupným a častokrát nakupujeme viac, ako potrebujeme. Za našu módu však musí naša planéta platiť vysokú daň. Najskôr pri samotnej výrobe, ktorá znečisťuje všetky zložky nášho životného prostredia. A nakoniec pri jej likvidácii. Oblečenie je totiž ťažko recyklovateľným materiálom a väčšinou končí na smetisku. Ekvivalent jedného kamiónu plného textilného odpadu putuje každú sekundu na skládku alebo do spaľovne.

            ♻️Ako SWAP prebieha? Pri zbere odovzdáš svoje oblečenie, ktoré by malo byť nepoškodené, pekné, čisté a vypraté. Oblečenie, ktoré by si s pokojným svedomím dala aj svojej kamarátke, alebo kamarátovi. Dobrovoľníci tvoje šaty navešajú na stojany a rozdelia do rôznych sekcií. Nájsť sa tam dá naozaj čokoľvek: okrem bežného oblečenia aj doplnky ako šatky, čiapky, rukavice, opasky či kabelky. Väčšina oblečenia prinesú aj odnesú ženy, niekedy ale vzniknú aj menšie sekcie pre mužov alebo deti. Priestor sa veľmi rýchlo zaplní oblečením a ty môžeš prechádzať pomedzi stojanmi až pokým si nevyberieš niečo, čo by ti sadlo. Odniesť si môžeš väčšinou toľko kúskov, koľko sa ti páči.

            🏫Svoje kúsky oblečenia môžete nosiť na našu školu do zborovne.

            😊Vopred ďakujeme.

          • 1.B NA NÁVŠTEVE V KNIŽNICI

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 1.B NA NÁVŠTEVE V KNIŽNICI.

            📚Návšteva Pána leva, strážcu knižnice 📚

            💕Lásku ku knihám je u detí potrebné budovať už od útleho veku. Pomáhajú nám k tomu aj návštevy mestskej knižnice, z ktorých majú naši žiaci vždy veľkú radosť.

            🦁Tentokrát sme sa zoznámili s Pánom levom, strážcom knižnice. Pani knihovníčka Katka nám porozprávala pútavý príbeh o tom, ako sa Pán lev dostal do knižnice a našiel si mnoho kamarátov. Aj naši prváci a druháci si ho veľmi obľúbili.

            🤗Tešíme sa na ďalšie stretnutia a zaujímavé príbehy.

            👏Ďakujeme KKnižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch

          • ⛪️Výtvarná súťaž KOSTOLY SV. CYRILA A METODA NA SLOVENSKU.⛪️

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ⛪️Výtvarná súťaž KOSTOLY SV. CYRILA A METODA NA SLOVENSKU.⛪️.

            ⛪️Výtvarná súťaž KOSTOLY SV. CYRILA A METODA NA SLOVENSKU.⛪️

            🏆Pri príležitosti 1160. Výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie vyhlásilo Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch výtvarnú súťaž, do ktorej sa zapojili pod vedením pani učiteľky Janky Červenej aj naše žiačky Stefania Kryvko, Gabriela Rusu, Martina Červená a Petra Kodhajová.

            👏Riaditeľ múzea Tomáš Bihari prišiel k nám do školy osobne dievčatám za kresby poďakovať a odovzdal im diplomy a vecné odmeny.

            🏛Hlavnú cenu však dievčatá získali pre celú triedu - Vstup do múzea spoločne s celou triedou 6.A.

            👏Ďakujeme za reprezentáciu a prajeme veľa nápadov do ďalšej tvorby.

          • 👏DOBROčiny jedného DOBROtímu👏

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 👏DOBROčiny jedného DOBROtímu👏.

            👏DOBROčiny jedného DOBROtímu👏

            ❤️Naša 1.B trieda sa zapojila do peknej kampane „DOBROčiny“, ktorú každý rok organizuje eRko - HKSD (Hnutie kresťanských spoločenstiev detí). Prijala výzvu urobiť niečo pekné a užitočné pre náš spoločný domov (mesto) a tých, ktorí to potrebujú.

            ✂️Z chlapcov, učiteľky Lucky a asistentky Katky sa stal DOBROtím, ktorý z nazbieraného prírodného materiálu vytvoril jesennú dekoráciu. Tú zaniesli k neďalekej Kaplnke Antona Bernoláka.

            🙏Pomodlili sa za tých, ktorí už nie sú medzi nami, ale stále ich nosíme v srdci, aj za tých, na ktorých si už nikto nespomína.

            🧤Potom sa z nich stali "rukavičkoví hrdinovia", ktorí vyčistili okolie kaplnky vyzbieraním smetí. Od eRka dostali špeciálny záznamník, do ktorého si budú zapisovať svoje DOBROčiny počas celého roka. Tešíme sa na ďalšie dobré skutky konané zo srdca.

            🙂Niekedy postačí úsmev, milé slovko, či objatie, aby bol svet krajším miestom pre život.

            💪Skúsme to, nech sa z nás všetkých stanú malí či veľkí DOBROhrdinovia.

          • VYROBILI SME NA 🪚 TECHNIKE

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album VYROBILI SME NA 🪚 TECHNIKE.

            🛠 Žiaci šiesteho ročníka sa rozhodli urobiť bambusovy stolík. V tomto projekte sa naučili správne merať, obrábať drevo, brúsiť, píliť aj klincovat. Išlo im to veľmi dobre, posúďte sami v krátkom videu!

            🧱 Ďakujeme za prípravu materiálu, sprevádzanie pri 🌟 kreatívnych aktivitách a fotografie pani učiteľke Janke Červenej.

            🤝 Za modernizáciu a vybavenie učebne techniky ďakujeme daru občianskeho združenia Bonum et Gaudium a nášmu absolventovi Lukášovi Štefánikovi!

          • 🎊OSLAVA A PRESPÁVAČKA 3.B TRIEDY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 🎊OSLAVA A PRESPÁVAČKA 3.B TRIEDY.

            Pani učiteľka Eliška s pedagogickou asistentkou Monikou a ich skvelými tretiakmi z 3.B triedy nazbierali veľa 💪🏼 odvahy a prvýkrát spolu prespali v škole... Nebola to ale hocijaká 🌙 noc! Na žiakov čakal bohatý program, z ktorého super atmosféru a zážitky vám skúsime preniesť v tomto 📸 fotoalbume!

            🙏🏻 Termín prespávačky bol plánovaný tak, aby trieda 3.B mohla osláviť 😇 patrónku triedy sv.Teréziu Avilskú vo veľkom štýle! Urobili tak spolu s rodičmi a pánom kaplánom vdp. Martinom Šalamonom.

            Nasledovala chutná 🍕večera a po večeri dostali deti indície na 🔎 hľadanie pokladu - prečo Popoluška meškala na bál? 🔦 Keď prišli na indíciu, hľadali v triede šošovicu, v ktorej boli ukryté písmená, keď poskladali slová, museli prísť na to, kde je ďalšia indícia. Bola v klavíri, keď poskladali indíciu, zaviedla ich do počítačovej učebné. Tam ich čakalo pexeso z matematiky. Zistili, že ďalšia indícia je v herni. Tam sa riadne zapotili, kým našli všetky skladačky a po zložení zistili poslednú indíciu - kaplnku. Tam našli 💰 poklad.

            Potom si oddýchli pri spoločenských hrách. Nasledoval stoličkový tanec, znova oddych a 🧹 metlový tanec. Proste úžasná 🎉 párty s priateľmi! 🛌 Potom sme si pripravili postele, pozreli rozprávku a šli 😴 spať.

            Za organizáciu aj fotografie ďakujeme pani učiteľke Eliška Stugelová 💛

          • ŠKOLSKÝ PODPORNÝ TÍM

          • Fungujúci Školský podporný tím je veľkým prínosom pre rozvoj inkluzívnej kultúry v školskom prostredí vďaka tímovej spolupráci a rozmanitosti odborných postupov, ktoré prináša. Predstavuje model inkluzívne pracujúceho tímu spolupracujúcich odborníkov s cieľom zabezpečiť inkluzívne vzdelávanie.

            Členovia Školského podporného tímu sa snažia spoluvytvárať prostredie, kde je možné sa mýliť a kde sa správne odpovede nachádzajú spoločne pri otvorenej diskusii a komunikovaní o osobných skúsenostiach.

            Školský podporný tím na našej škole tvoria:

            Veronika Véghová - koordinátorka Školského podporného tímu, sociálna pedagogička

            Eliška Štugelová - špeciálna pedagogička

            Eva Klincková - špeciálna pedagogička

            Naďa Poláková - výchovná poradkyňa

            Katarína Hozlárová ml. - pedagogická asistentka

             

            Sme tu pre vás!

            Neváhajte sa obrátiť na pomoc Školského podporného tímu.

            Viac informácií o fungovaní školského podporného tímu nájdete na: https://czsnovezamky.edupage.org/a/nas-tim...

          • Z vedeckého krúžku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Z vedeckého krúžku.

            📝 Naši mladí vedci a mladé vedkyne vďaka vedeckému krúžku nachádzajú odpovede na veľké otázky.

            ❓Ako je možné, že ľahučká spinka sa utopí, ale kúsok plastelíny ju udrží na hladine?

            ❓Ako je možné, že roztok "poruší gravitáciu" a smeruje nahor?

            ✅ Na tieto otázky už naši mladí vedci a vedkyne odpovede našli.

            🔆 Ďakujeme pani učiteľke Ľubke, že ich na krúžku bezpečne sprevádza pokusmi, teóriami a experimentami.

          • Palacinky ako chutná učebná pomôcka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Palacinky ako učebná pomôcka.

            🗯Slovenčina pre našich žiakov z Ukrajiny a Finančná gramotnosť trochu inak Aj slovenčina môže byť zábavná, dokonca aj taký akuzatív 😉.

            Pri pečení palaciniek sa naši žiaci z Ukrajiny s pani učiteľkou Heni hravo naučili používať 4. pád v slovenskom jazyku, precvičili si aj slovenskú 🔤 abecedu pri písaní receptu. Samozrejme aj palacinky boli výborné😊

            Na hodine 💶 Finančnej gramotnosti v 7.A sa tiež piekli palacinky. Žiaci pracovali s eurami, vyzbierali peniaze, nakúpili suroviny, z ktorých si upiekli nutelové palacinky. Vyúčtovali, zostatok uložili do triednej "banky", kde si budú šetriť, vyrátali, koĺko by stála jedna palacinka.

            💡Ďakujeme pani učiteľke Heni, že hľadá kratívne a praktické cesty k učeniu!

          • VZDELÁVANIE O JEDLE

          •  

            V rámci týždňa vzdelávania o jedle sa na našej škole v uplynulých dňoch konali workshopy pre triedne kolektívy.

            Témy ako sezónne potraviny, lokálne potraviny, potravinová pyramída, či nutričné hodnoty potravín zastrešoval prevažne edukačný workshop, na ktorom si žiaci vyrobili sezónny kalendár potravín alebo potravinovú pyramídu.

            Získané vedomosti si zopakovali v online kvízoch.

            Microgreens = mikrozelenina bola téma ďalšieho workshopu zameraného na rozvoj praktických zručností žiakov, na zdokonalenie časového manažmentu a plánovania. Žiaci si zasiali vlastnú mikro zeleninku, ktorá je nielen chutná, ale aj bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty a je ľahko pestovateľná aj v podmienkach triedy.

            Tvarohovú a vajíčkovú nátierku si žiaci vyrobili na poslednom workshope. U našich žiakov sa snažíme rozvíjať zručností, ktoré sú potrebné pre bežný život. Táto aktivita patrí všeobecne medzi najobľúbenejšie, lebo bezprostredne po nej nasleduje ochutnávka

            Celé podujatie sa konalo v rámci projektu FESD programu Erasmus+.

            Ak vás vaše deti doma pohostili vlastnoručne pripravenou nátierkou podľa receptu, ktorý sa "naučili" na týchto workshopoch v škole, alebo si vypestovali doma podľa návodu získaného na workshope mikrozeleninku, budeme sa tešiť, keď nám v komentároch necháte spätnú väzbu (poprípade aj fotku), ako vám chutilo

          • Sladká pomoc 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sladká pomoc 2023.

             

            OCHOTA POMÁHAŤ PREVÝŠILA OČAKÁVANIA

            ÚŽASNÉ Iným slovom ťažko opísať vašu ochotu pomôcť Pápežské misijné diela formou kúpy dvakrát dobrej čokolády!

            Pani katechétka Zuzka, ktorá každoročne túto akciu organizačne zabezpečuje objednala tento rok dvojnásobok čokoládok. A vy ste ich vykúpili počas DVOCH dní!

            Je nám ľuto situácie, keď dieťa nemohlo kúpiť čokoládku, keďže sa už v stredu ráno všetky vypredali!

            VYTVÁRAME PRÍLEŽITOSŤ POMÁHAŤ

            Predaj čokoládok bude pre veľký záujem pokračovať na našej škole aj tento týždeň.

            Ďalšie čokoládky sú už na ceste!

             

            🍫 DVAKRÁT DOBRÁ ČOKOLÁDA 🍫

            Počas celého týždňa od 6.11. do 10.11. môžu deti, zamestnanci a rodičia svojim darom 🤲🏻 podporiť Pápežské misijné diela. Cena čokoládky je 1 euro a zakúpiť si ju môžte u pani katechétky Zuzky.

            🌎 Sladká pomoc je misijnou iniciatívou, ktorou motivujeme dobrovoľníkov na Slovensku k pomoci pre mládež a deti v misijných krajinách. Každý, kto chce pomôcť, preukazuje tak solidaritu s Cirkvou na celom svete. Čistý zisk z kampane smeruje do projektov pre deti a mládež, ktoré spravuje Pápežské misijné dielo detí.

            1️⃣ Čokoládky sú jednoducho chutné a vyrobené na Slovensku.

            2️⃣ Zakúpením čokoládok zlepšíte život detí a mládeže priamo v ich krajine.

            3️⃣ Dobro chceme dopriať aj ľuďom, ktorí sa majú oveľa horšie ako my.

            4️⃣ Čistý výnos pôjde deťom a mladým ľuďom v Keni, Rwande, Etiópii a v Ugande.

            „Sladká pomoc je misijnou aktivitou, ktorá robí našu kresťanskú lásku konkrétnejšou. Chceme motivovať dobrovoľníkov na Slovensku, aby prejavovali solidaritu s Cirkvou na celom svete a robili niečo pre deti a mladých ľudí v najchudobnejších krajinách sveta. Kampaň Sladká pomoc ukazuje, aké ľahké je dosiahnuť veľké veci mnohými malými skutkami.“ o. Ivan Kňaze

            ℹ️ Viac informácií: https://misijnediela.sk/sladka-pomoc/

          • NOC SVETLA

          • CHCEME SA STAŤ SVÄTÝMI

            Žiaci a pani učiteľky z CZŠ Antona Bernoláka sa s deťmi z CMŠ sv. Filipa Neri spojili a v kostýmoch svätých si spoločne pripomenuli spomienku zosnulých a sviatok všetkých svätých.

            Noc svetla nás spojila v jedno!

            Spoločná svätá omša vo františkánskom kostole nás spojila v modlitbe, ktorú slávil páter Masseo v spoločenstve s tými, ktorí nás už sledujú z neba.

            Po svätej omši nasledoval sviečkový sprievod mestom, ktorý bol sprevádzaný spevom detí a priniesol svetlo nádeje v dobro.

            Stretla sa naozaj rozmanitá skupina svätých patrónov! Sv. František, Don Bosco, Panna Mária, sv. Patrik, sestra Zdenka a další svätí majú svojich nasledovníkov medzi našimi žiakmi!

            V spoločnej modlitbe sme vzývali mená všetkých svätých, vyprosovali pre seba a našich najbližších pomoc a ochranu. Modlili sme sa aj za tých, ktorí nás predišli do večnosti a veríme, že orodujú za nás!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album NOC SVETLA.

             

          • Projekt - Moja obec

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt - Moja obec.

            Projektové vyučovanie v 3.A Tretiaci sa na vlastivede v mesiaci október venovali témam 🏫 Moja obec a 🚘 Doprava v obci.

            Počas vychádzky pomocou tabletov 📸 odfotografovali významné budovy v našom meste. 👥 Následne si v škole rozdelili úlohy v skupinách. Podľa fotografií v tabletoch ✂️ vyrábali budovy z odpadového materiálu. Nakreslili aj plán mesta, ktorý vymaľovali vodovými farbami. Neskôr vyrobili aj dopravné prostriedky a 🚦 dopravné značky, ktoré videli počas cesty do školy z knižnice. Žiaci rozdelili dopravné značky na 🚫 zákazové, príkazové, informatívne a výstražné značky.

            🗣 Nakoniec svoje projekty odprezentovali. Ďakujeme pani učiteľke Veronike za ✨ zaujimavé formy vyučovania, ktoré využíva a veríme, že žiaci si toto učenie užili!

          • Viac lásky, menej plastov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Viac lásky, menej plastov.

            Aj tento rok sme sa vďaka programu 🌱 Zelená Škola zapojili s našimi žiakmi do výzvy: Viac lásky, menej plastov.

            💡INŠPIRUJME SA NAVZÁJOM

            Chceme inšpirovať k tomu, aby sme na 🕯cintorínoch pristupovali s rešpektom nielen k ľuďom, ale aj k prírode, a aby aj 🌱Zelené školy inšpirovali iných k znižovaniu odpadu na cintorínoch.

            Prečo❓ Na našich cintorínoch sa zväčša odpad netriedi, končí na skládkach väčšina vencov, kytíc a kahancov je vyrobená z materiálov, ktoré sa 🚫 nedajú recyklovať. Inšpirujme sa navzájom!

            ♻️ A nebojte sa, aj malé kroky nás posúvajú vpred!

          • Prevencia je cesta!

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prevencia je cesta .

            Mali sme možnosť privítať pani Jarku Šimončičovú, pracovníčku prevencie, ktorá prezentovala dôležitú tému - hrozby 💉 drog, návykových látok a 🚬 závislostí pre našich deviatakov. Je to téma, ktorá sa nás všetkých týka.

            Pani Jarka nám poskytla cenné informácie a rady, ako sa chrániť a pomáhať druhým. Dôležité je si uvedomiť, že tieto hrozby nie sú vzdialené a môžu ovplyvniť každého z nás. Pozornosť a informovanosť sú našou 🛡 obranou. Ukázala nám, že spoločnou silou a vzájomnou podporou môžeme týmto problémom čeliť.

            Dakujeme pani Jarke za jej odbornosť a rady. Máme tu pre vás, ak budete potrebovať pomoc alebo informácie.

            💪🏼 Pamätajte, že sme silnejší spolu!

          • Milión detí sa modlí ruženec 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Milión detí sa modlí ruženec 2023.

            🌟 MILIÓN DETÍ SA MODLÍ RUŽENEC 🌟

            V októbri, mesiaci úcty k Panne Márii sme mali výnimočnú príležitosť zapojiť sa do tejto krásnej iniciatívy, kde deti z celého sveta spoločne modlia ruženec. Toto je viac ako len modlitba; ide o jednotu, pokoj a lásku k deťom na celej planéte.

            Toto podujatie je príležitosťou pre naše deti a všetkých zúčastnených, aby sa spojili v modlitbe za pokoj vo svete a za dobro všetkých detí na tejto planéte. Ruženec je krásnou formou modlitby a solidarity, ktorá nás spája s mnohými inými deťmi a školami z celého sveta.

            Podujatie viedol pán kaplán Martin Šalamon.

            Nechajme svoje deti zažiť silu modlitby a solidarity. Spolu môžeme urobiť zázraky! 🙏🌟