• 🌍 DEŇ ZEME 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 🌍 DEŇ ZEME 2023.

            ♻️ Deň Zeme, ktorý slávime každoročne 22.apríla je pre našu školu naozaj veľký sviatok a vždy ho oslavujeme veľkou akciou. Tento rok sme spolu vytvorili krásny obraz - mozaiku malých dobrých skutkov, ktorými sme sa pridali k oslave Dňa Zeme

            📗 O tom, že je tento sviatok pre nás dôležitý svedčí aj množstvo aktivít a zapojených žiakov i učiteľov! Aktivity dnešného dňa boli rôznorodé. Oslavovali sme vonku, vnútri, spevom, tvorivými aktivitami, ale aj zakreslovaním do máp, čistením okolia a pracovnými listami či básňami.
             

            🌱 AJ MALÝ SKUTOK ROBÍ VEĽKÚ ZMENU 🌱

            💚 Prváci s pani učiteľkou Deniskou vyrábali kvapku a učili sa o tom, čo je to Deň Zeme. Prečo a ako ho slávime…
            💚 Druháci pracovali v troch skupinách. Žiaci s pani učiteľkou Veronikou sa dnes rozprávali o triedení a recyklácii odpadu. Prečo je dôležité odpad triediť. Ktoré odpadky, do ktorého kontajnera patria. Riešili úlohy na interaktívnej tabuli a napokon si vyrobili odpadkové koše na triedený odpad do triedy. S pani učiteľkou Eliškou a aistentkou Monikou sa učili na pracovných listoch o tomto špeciálnom sviatku. Zvládli hlavolamy, aj tvorivé aktivity. Druhácka skupinka s pani učiteľkou Katkou a asistentkou Carmen vyrábali sviatočnú výzdobu a ako dar pre našu planétu pripravili sľub, ktorý si aj zapísali.
            💚 Žiaci tretieho a štvrtého ročníka slávili Deň Zeme naozaj vo veľkom. Dnes im začala Škola v prírode!
            💚 Piataci si s pani učiteľkou Ľubkou vyhrnuli rukávy a čistili naše mesto. Zbierali odpad v okolí našej školy.
            💚 Pani učiteľka Zuzka spolu so svojimi šiestakmi si najskôr pozreli videá o histórii Dňa Zeme a krátky návod, ako môžme pomôcť prírode v každodennom živote. Ich praktický čin bol tiež spojený so zberom odpadu v okolí mesta. Skupina pracujúca so sestrou Angelou a asistentkou Marikou dnes recyklovala kartón a o Dni Zeme spolu debatovali.
            💚 Veľmi zaujímavé aktivity v prírode dnes zažili aj žiaci siedmeho ročníka, ktorí s pánom učiteľom Peťom hrali Stopovačku. Hľadali v prírode niečo voňavé, niečo pichľavé, niečo žlté…
            💚 Ôsmaci pracovali v dvoch skupinách. S pani učiteľkou Naďkou sa neoja ťažkej roboty a čistili okolie Bernolákovho parku. Boli sme prekvapení, že hoci je park a centrum mesta veľmi dobre udržiavané a pravidelne čistené, našli sme veľa odpadu. Našťastie my vieme ako separovať a postarali sme sa o to. V sprievode pani učiteľky Aďky dnes žiaci mapovali okolie školy. Zakresľovali do nákresu všetky kríky, stromy a rastliny. Okrem umiestnenia do mapy si opakovali aj ich názvy.
            💚 Deviataci Deň Zeme oslávili rozširovaním svojich zučností pri výrobe grafík a plagátov ku tomuto sviatku.
            💚 Pani vychovávateľky si pre žiakov pripravili ďalšie kreatívne aktivity aj v ŠKD a tak oslava Dňa Zeme pokračovala aj poobede!

            💬 Nezabudnime ani pri environmentálych aktivitách na odkaz Matky Terezy: “Všetko, čo robíme, je iba kvapka v mori, ale keby sme to nerobili, tá kvapka by tam chýbala.” 📸 Ďakujeme pani učiteľkám, asistentkám a pánovi učiteľovi za aktívnu spoluprácu a fotografie!

            🌍 NECH JE DEŇ ZEME KAŽDÝ DEŇ! 🌍

          • TEHLIČKA 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album TEHLIČKA 2023.

            🧱 Pôst je ideálne obdobie na šírenie myšlienok o misiách a o pomoci najchudobnejším. Hoci možno ani my nemáme prostriedky na veľké projekty, nesmie nás to viesť k tomu, že nebudeme robiť nič. 
            Tehlička 2023 je názov pre saleziánsky projekt pomoci deťom žijúcim v africkej Angole. Jeho cieľom je motivovať ľudí, aby prispeli aspoň na niekoľko tehličiek, z ktorých sa skladajú aj tie najväčšie stavby.

            🙏 Aj žiaci našej školy mali možnosť zapojiť sa do tohto projektu. Spolu sme spoznávali africkú Angolu, z týždňa na týždeň sme si dopĺňali poznatky o živote ľudí a zvlášť detí v krajine označovanej ako Perla Afriky. Žiaci v ŠKD pod vedením pani vychovávateľky Zuzky Pásztorovej sa zapojili aj do plnenia jednotlivých úloh, za čo boli odmenení zaujímavými darmi, pochádzajúcimi z misií.

            💰 Projekt Tehlička 2023 sme podporili aj našimi modlitbami a tiež finančnou zbierkou, ktorej výnos činí 110,-€. Všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom podporili tento projekt pomoci patrí veľká VĎAKA.

            📸 Cez pôstne obdobie žiaci 3.A a 5.A triedy v ŠKD spoznávali africký štát Angola. Porovnávali, ako sa máme my a ako oni v oblastí stravovania, vzdelania a bývania. Žiaci sa trikrát zapojili do fotosúťaže, a zakaždým boli odmenení krásnymi cenami, ktoré boli zhotovené v Angole. Samko Jurík bol odmenený peňaženkou, ktorú vyrobila pani z Keni.

            🇦🇴 Podnosy pod hrnce, ktoré vyrobili dobrovoľníci v Nairobi, Keňa, spolu s chlapcami z ulice v resocializačnom stredisku Bosco Boys - Langata. A tiež informačné časopisy pre každého žiaka.

            🏫 Bez Cirkvi by mnohé oblasti Angoly a mnohé skupiny obyvateľstva boli úplne bez možnosti vzdelávať sa. Vďaka novým triedam sa nielen umožní štúdium novým žiakom, ale najmä sa skvalitní vyučovanie v základnej škole Dom Bosco v meste Huambo. Vzdelanie je pre deti v Angole veľkým darom.

            ✨ Ďakujeme Zuzke Valkóovej a Zuzke Pasztorovej za realizáciu projektu na našej škole.

          • ERASMUS+ Green school management na Slovensku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ERASMUS+ na Slovensku.

            🇪🇺 ERASMUS+ NA KATOLÍCKEJ SPOJENEJ ŠKOLE 🇪🇺

            V dňoch 24.4. - 28.4.2023 na našej škole máme v rámci projektu Erasmus+ Green school management hostí z Turecka 🇹🇷, Poľska🇵🇱, Severného Macedónska 🇲🇰 a Chorvátska 🇭🇷.

            Počas celého týždňa pracujeme na naplnení cieľov projektu. Témou tohoto stretnutia je "Recyklácia a tvorba využiteľných produktov z odpadového materiálu".

            Program mobility bol zostavený tak, aby zohľadňovať nielen tému projektu, ale zároveň poskytoval účastníkom možnosti spoznať našu školu, mesto Nové Zámky, zaujímavé miesta našej krajiny a v neposlednom rade kultúru a výbornú slovenskú kuchyňu.

             

            1.DEŇ

            - privítanie v škole pani riaditeľkou,

            - prehliadka priestorov školy a škôlky,

            - prijatie viceprimátorom Lukášom Štefánikom na Mestskom úrade v Nových Zámkoch,

            - prehliadka centra mesta Nové Zámky, Františkánskeho kostola a kláštora,

            - predstavenie pracovných tímov a príkladov dobrej praxe v oblasti ekológie.

            2.DEŇ

            - návšteva pána primátora Otokara Kleina na Katolíckej spojenej škole a odovzdanie darčekov od mesta Nové Zámky pre zahraničných hostí,

            - projektové aktivity zamerané na tému recyklácie a dávania druhej šance na život praktickým veciam/predmetom bežného života,

            - exkurzia do teplárne mesta Nové Zámky BYTKOMFORT, kde sa účastníci projektu oboznámili s technológiou vykurovania drevnou štiepkou, prezreli si vonkajšie aj vnútorné dostupné priestory teplárne a dozvedeli sa nové informácie o spôsoboch získavania tepla,

            - exkurzia do Lodného mlynu v Kolárove, prechádzka náučným chodníkom cez lužný les a najdlhší celodrevený most v Európe,

            - návšteva centra environmentálnej výchovy DROPIE - ekoaktivity a opekačka.

             

            3.DEŇ

            - BRATISLAVA

            V rámci programu Erasmus+ je dôležité šíriť aj povedomie o kultúrnej a historickej hodnote našej krajiny. Zahraničným hosťom sme predstavili hrad Devín, Bránu slobody pod Devínskym hradom a historické centrum Bratislavy.

            Najsilnejší zážitok mali z návštevy pamätníka zosnulým pri pokuse prekročiť Železnú oponu.

             

            4.DEŇ

            K projektovým aktivitám z utorka pribudli ďalšie dve - výroba voskových obrúskov a dekorácia bavlnených tašiek.

            Produkty získané v týchto dvoch aktivitách prispievajú k prevencii pred vznikom prevažne plastového odpadu.

            Návšteva nášho krajského mesta - Nitry a Katedrály svätého Emeráma.

            Naši učitelia telesnej výchovy zorganizovali spolu s našimi žiakmi športové aktivity pre žiakov zo zahraničia v zmiešaných družstvách. Víťazom bol každý zúčastnený.

             

            5.DEŇ

            SLÁVNOSTNÁ CERTIFIKÁCIA

            Posledný deň stretnutia sa niesol v duchu zhodnotenia celého týždňa.

            Okrem prezentácie prác zúčastnených žiakov sa konalo aj slávnostné odovzdávanie certifikátov všetkým účastníkom.

            Veríme, že sa naši hostia v našej škole cítili príjemne a budú s láskou spomínať na spoločne prežité chvíle.

            Project Green school management sa chýli ku koncu, no ani zďaleka nekončí. Na našej škole budeme aj naďalej pokračovať v upevňovaní ekologického vnímania nášho okolia žiakmi a učiteľmi a organizovať enviro aktivity.

          • Prvouka 2.B

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prvouka 2.B.

            👨‍🔬 BÁDATELIA z 2.B

            Na hodine 🌱 prvouky dostali žiaci za úlohu preskúmať, čo všetko môžeme v pôde nájsť a je to viditeľné voľným okom alebo 🔍 lupou.

            🪱 Pomocou krátkeho brainstormingu sme spísali naše zistenia, našli sme nielen rozdiely ale aj podobné zložky v pôdach, ktoré si žiaci priniesli. Následne sme roztriedili súčasti pôdy a zisťovali, čo tam nepatrí, ale bezohľadným správaním človeka to v pôde na mnohých miestach nachádzame.

            🌟 Ďakujeme pani učiteľke Eliške, pani asistentkám Monike a Monike!

          • Školské kolo recitačnej šúťaže

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školské kolo recitačnej šúťaže.

            🏆 Včera sa žiaci 1.-6.ročníka predviedli so svojím výberom 📖 poézie a prózy pred svojimi spolužiakmi.

            🗣️ Našich žiakov vedieme k zdokonaľovaniu prezentačných schopností mnohými spôsobmi. Jedným z nich je vystupovanie na verejnosti. Prednes patrí medzi techniky, vďaka ktorým sa žiak učí byť vytrvalý, odvážny, presvedčivý, tvorivý a prirodzený.

            💬 Spomedzi 24 recitátorov porota v zložení pani učiteliek 1.stupňa a pani učiteľky Lucky Šefčíkovej rozhodla o tomto poradí:

            I. kategória (1.-3.ročník)
            🥇 1.miesto Lenka Červená (2.A) a Bianca Tóthová (1.A)
            🥈 2. miesto Attila Bertók (2.A) a Ema Hlavičková (3.A)
            🥉 3.Miesto Boris Kolarčík (1.A) a Samuel Urbán (3.A)

            II.kategória (4.-6.ročník)
            🥇 1.miesto Viktória Šefčíková (4.A) - poézia
            🥈 2.Miesto Martina Červená (5.A) - poézia 2.miesto Boris Kristan (6.A)-próza 2.miesto Nikoleta Košťálová (6.A)-próza
            🥉 3.Miesto Milan Šalka (5.A)-poézia a Amina Kajtár (4.A) - poézia

            🏅 Diplomy a ceny súťažiacim odovzdala predsedníčka poroty, pani zástupkyňa Adriana Šajtošová.

            🌟 Ďakujeme pani učiteľkám Veronike a Lucke za zorganizovanie tohto podujatia, ostatným učiteľom za prípravu žiakov a rodičom za podporu, ktorej sa nám neustále dostáva.

          • SVETOVÝ DEŇ POVEDOMIA O AUTIZME

          • Členovia OSN sa v roku 2008 jednomyseľne zhodli, že dátum - 2. apríl - vyhlásia za Svetový deň povedomia o autizme. V súlade s Medzinárodnou konvenciou o právach ľudí s postihnutím tento deň slúži predovšetkým na zdôraznenie faktu, že je potrebné neustále skvalitňovať život ľudí s autizmom, aby mohli viesť zmysluplný a dôstojný život.

            💙 DNES SME SA OBLIEKLI DO MODREJ 💙

            Prostriedkom upozorňovania na problémy súvisiace s autizmom sa stala modrá farba, ktorá je považovaná za farbu komunikácie. Práve v oblasti komunikácie majú ľudia s poruchami autistického spektra výrazné znevýhodnenia.

            Nielen jeden deň, ale každý deň!

            Sme veľmi radi, že našu školskú rodinu tvoria aj žiaci s PAS. Ďakujeme Bohu, našim úžasným špeciálnym pedagogičkám a asistentkám za všetko, čo našej škole a týmto deťom dávajú a vytvárajú tak prostredie prijatia.

            Autizmus je spôsob bytia. Našou úlohou nie je deti, mladých i dospelých s autizmom “vyliečiť”, prevychovať, alebo zmeniť. Našou úlohou je ich milovať a prijímať. Tak, ako všetky deti, ktoré nám boli zverené…

            🤍 Ďakujeme rodičom za dôveru, deťom za krásne zážitky, pedagógom za obetavosť a spoločnosti za otvorenosť!

            #worldautismawarenessday #každýinývšetcirovní #jedinečenosť

            https://www.autismspeaks.org/world-autism-awareness-day

          • Gratulujeme, pani riaditeľka!

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Gratulujeme, pani riaditeľka!.

            🎉S radosťou oznamujeme priateľom školy, rodičom i žiakom, že pani riaditeľka Mgr. Katarína Hozlárová bola po absolvovaní výberového procesu a predstavení svojej vízie pre Katolícku spojenú školu menovaná otcom biskupom J.E. Viliamom Judákom riaditeľkou Katolícka Spojená Škola v Nových Zámkoch s organizačnými zložkami CZŠ A.Bernoláka a CMŠ sv. Filipa Neri.

            ✉️ Menovacím dekrétom bola vložená dôvera do jej rúk a je poverená riadením Katolíckej spojenej školy na obdobie piatich rokov. Pri odovzdávaní dekrétu boli prítomní biskupský vikár Zoltán Ďurčo, duchovný správca školy vdp. Martin Šalamon, riaditeľ diecézneho školského úradu Dariusz Żuk-Olszewski, predsedníčka Rady školy Ing. Silvia Kostyálová a zamestnanci školy.

            ❤️ Pani riaditeľka vo svojom príhovore zdôraznila dôležitosť každého člena nášho školského tímu, našej školskej rodiny. Poďakovala za spoluprácu v ostatných rokoch, aj za dôveru prejavenú vo výberovom konaní. Vyprosujeme jej, vedeniu školy, aj všetkým členom našej školskej komunity do ďalších rokov mnoho Božích milostí a požehania!

          • NOC S ANDERSENOM 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album NOC S ANDERSENOM 2023 .

            📚 Pri príležitosti narodenia významného autora rozprávok, dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena (2.4.1805) a ako vyvrcholenie aktivít mesiaca marec, ktorý je na Slovensku venovaný knihám, mali žiaci 8.ročníka možnosť zúčastniť sa tématického podujatia #NocsAndersenom. 📖 Sme radi, že vďaka iniciatíve pani učiteľky Evy Klinckovej je naša škola jednou zo 416 škôl, knižníc a inštitúcií na Slovensku zapojených v medzinárodnom podujatí. Nad podujatím, Noc s Andersenom 2023 na Slovensku, prevzala žáštitu ministerka kultúry SR Natália Milanová.

            📔 Pre žiakov tried 8.A a 8.B pani učiteľky pripravili program ušitý na mieru! Začali sme prezentáciou na témy 18.ročníka podujatia Noc s Andersenom, pokračovali sme knižným kvízom a sledovali sme príbeh o hrdinstve, statočnosti, odvahe a láske vo 🎞️ filmovom spracovaní. Po návrate z Kina Mier sme si objednali 🍕 pizzu a hráli sme sa hry. Takéto teambuildingové aktivity sú obľúbenou časťou školskej prespávačky.

            ✨ Ďakujeme našim skvelým žiakom, ktorí sa aktívne zapájali, bavili a užili si spoločnú noc v škole. Ráno ešte pani učiteky odovzdali zapojeným žiakom certifikát a rozlúčili sme sa. ✨ Veľká vďaka patrí pani učiteľke Evičke, Naďke a asistentke Katke, ktoré podujatie pripravili a s našimi puberťákmi v škole prespali.

            🛌 Už teraz sa tešíme na Noc s Andersenom 2024!