• Filmová hudba v Slovenskej filharmónii

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Filmová hudba v Slovenskej filharmónii.

            🎬 JAMES BOND - HARRY POTTER - AJ SCHINDLEROV ZOZNAM

            22.apríla sme zažili ✨ výnimočný večer✨ ! Na koncert filmovej hudby v Slovenskej filharmónii v Bratislave sme sa vybrali vo väčšej skupine žiakov, učiteľov a rodičov našej školskej komunity. Vďaka Vašej podpore 2% pre o.z. Bonum et Gaudium a finančnej podpore Mesta Nové Zámky bol tento zážitok dostupný pre každého!

            🎞️ UMENIE FILMU
            Audiovizuálne umenie je najmladším spomedzi umeleckých odvetví, no už za jedno storočie sa teší veľkej obľube a rýchlo získalo prevahu nad svojimi staršími súrodencami. Od počiatku bol filmový obraz dopĺňaný i hudbou, ktorá sa z jednoduchých klavírnych sprievodov v kine prepracovala do gigantických symfonických rozmerov. Vyprofilovali sa skladateľské osobnosti špecializujúce sa na tvorbu hudby k filmom. Hudba sugestívne vystihujúca podstatu scén je kľúčovou súčasťou všetkých kvalitných filmov, ktoré neraz spoznáme už z diaľky podľa soundtrackov.

            🎼 ČO SME SI VYPOČULI?
            Koncert bol nabitý výberom tých najpopulárnejších ikonických hudieb, ktoré za posledné desaťročia v zahraničnej kinematografii vznikli. Westernové prestrelky, dobrodružné hľadanie pokladu, bitky so svetelnými mečmi i spletitý príbeh čistej lásky jednoduchého Forresta sa v mysli poslucháča neoddeliteľne spája s vábivými témami zvučiek, bez ktorých si tieto filmy už nevieme predstaviť.

            🚆 AJ PRI CESTOVANÍ MYSLÍME NA PLANÉTU ♻️
            Keďže na koncerte sme boli v piatok, keď sme slávili Deň Zeme, cestovali sme do a z Bratislavy išli vlakom. V Bratislave sme sa presúvali električkami a skúsili sme si mestskú MHD.

          • Sladké dobroty na krúžku varenia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sladké dobroty na krúžku varenia.

            Naši žiaci sa na krúžku varenia tento rok naučili už niekoľko nových receptov. Po chutných slaných nátierkach sa pustili do prípravy sladkých dobrôt - palaciniek a muffinov. Do svojej kuchárskej knihy si tentokrát zapísali recept na vynikajúce muffiny: 

            🧁RECEPT NA 12 ks MUFFINOV🧁

            1 hrnček polohrubej múky,

            1/2 hrnčeka kryštálového cukru,

            1/4 hrnčeka oleja,

            1/2 hrnčeka mlieka,

            2 celé vajcia,

            štipka soli,

            1 prášok do pečiva.

            Všetko vymiešame a plníme do muffinových košíčkov. Pečieme na 180st. cca.15-20 minút do ružova.

          • Deň Zeme 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme 2022 .

            🌳Objavovaním prírody objavujete samého seba. (Maxime Lagacé) 🌳

            Deň Zeme je oslavou daru, ktorý sme od Boha dostali v podobe prírody a všetkých možností, ktoré nám ponúka. ⚡ V rámci programu Zelená škola sa Deň Zeme 2022 niesol v téme Energia.

            🌱Eko - panely, ktoré pripravili členovia Eko krúžku, boli hlavným programom. Žiaci sa návštevou na stanovištiach dozvedeli nové informácie o FAST FESHION, o OBNOVITEĽNÝCH ZDROJOCH ENERGIE, o ZELENÝCH TECHNOLÓGIÁCH A ZELENEJ ENERGII a o LOKÁLNYCH FARMÁCH. Okrem získania nových informácií žiaci absolvovali aj praktické aktivity:

            🔸 Eko hračka - vyskúšali si ovládanie autíčka vyrobeného z micro:bitu.

            🔸Výroba upcyklovanej tašky vyrobenej zo starého trička.

            🔸Triedenie odpadu.

            🔸Využívanie vlastnej energie na zdolanie plechovkovej pyramídy.

            💡Žiaci 5.B formou experimentu objavovali výhody úspornej a bežnej žiarovky.

            🌿Naši mladší žiaci zasadili bylinky a semiačka do vyvýšených záhonov na školskom dvore.

            🌍Tretiaci so svojou pani učiteľkou objavovali živú a neživú prírodu okolo nás formou pokusu. Záznam z pokusu im zistenia pomôže uchovať v pamäti dlhšie.

            💻KAHOOT kvíz Starší žiaci absolvovali kvízy o ekologických témach. Žiaci majú v sebe súťaživosť, preto kvízy patria medzi obľúbené aktivity. Okrem zábavy sa z kvízov dokážu toho veľa dozvedieť.

            ♻️EKOKÓDEX Zbierka pravidiel a záväzkov vyjadrených estetickým spôsobom, ktoré nám pomáhajú dosiahnuť ohľaduplne sa správať k životnému prostrediu.V Ekokódexe žiaci vyjadrili záväzky, ktoré sa bude snažiť celá naša školská komunita dodržiavať.

          • Florbal - základné kolo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Florbal - základné kolo.

            📢 Dňa 12. apríla sa v telocvični ZŠ G.Bethlena uskutočnilo základné kolo florbalového turnaja starších žiakov. 🏑V turnaji hralo päť družstiev: ZŠ G.Bethlena, Húl, Katolícka spojená škola, Úľany nad Žitavou a Lipová. Bol to vlastne prvý turnaj, na ktorom sme sa zúčastnili po dvoch rokoch pandemických opatrení a obmedzení v rámci hodín telesnej výchovy. Náš tím chlapcov z 9. a z 8.ročníka si vybojovali krásne 3. miesto. Florbalistom blahoželáme a držíme palce v ďalších športových súťažiach. 🎉👏

          • Školská krížová cesta

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školská krížová cesta .

            🙏SME SPOJENÍ V MODLITBE 🙏 🔸 Školská krížová cesta na Kalvárii v Nových Zámkoch je pre naše školské spoločenstvo už tradične súčasťou Svätého (Veľkého) týždňa. 🔸Modlitbou nás sprevádzal pán kaplán Jožko, pričom modlitby pri každom zastavení prednášali žiaci z rôznych ročníkov. 🔸Sme vďační za spoločenstvo, ktorého sme súčasťou.

          • Zo života 5.B

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zo života 5.B.

            Žiaci z 5.B so svojou pani učiteľkou sestrou Angelou sa učia objavovaním. Okrem písania, čítania a počítania si cibria svoje manuálne zručnosti.

          • Jazykový kvet 2022 - postup do krajského finále

          • 📢 S radosťou oznamujeme, že naši žiaci z divadelného krúžku Martinka Červená, Peťka Kodhajová, Barborka Tóthová, Sebastián Balogh a Milan Šalka boli úspešní v krajskom semifinále súťaže Jazykový kvet. 🙂

            🎉🎭Divadielkom „Johnny Little Pea“ si vybojovali postup do krajského finále. Gratulujeme a držíme im palce. 👍

          • Detská krížová cesta

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Detská krížová cesta .

            ➕ KRÍŽOVÁ CESTA ZA POKOJ VO SVETE ➕

            Počas pôstneho obdobia navštevujeme Kalváriu častejšie ako po iné obdobia. Žiaci v ŠKD so svojimi pani vychovávateľkami usporiadali v spolupráci s pátrom Masseom detskú krížovú cestu. Počas tejto krížovej cesty sa deti modlili za pokoj vo svete.

          • Návšteva Knižnice Antona Bernoláka - 1.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Knižnice Antona Bernoláka - 1.A.

            🔸Chlapci z 1.A triedy boli vo štvrtok 7. apríla s pani učiteľkou Veronikou v Knižnici A. Bernoláka. 🔸Pri dverách ich už čakala pani knihovníčka Silvia s vílou Knihomilou. Dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií o ľudových tradíciách, spoznávali ľudové kroje aj ľudové rozprávky. Dramatizovali aj rozprávku Ako dedko ťahal repu. 🔸Potom si požičali krásne knižky.

          • Biblická olympiáda 2022

          • Naša škola aktívne pripravuje žiakov na súťaž vo vedomostiach z Biblie.

            Tohoročnou témou boli tri vybrané knihy zo Svätého písma:

            Kniha Jozue,

            Kniha Tobiáš,

            Skutky apoštolov.

            Súťaž prebiehala online formou a súťažilo sa v trojčlenných družstvách. Aj napriek tomu, že reprezentant súťažil sám za seba, na umiestnenie sa bralo do úvahy skóre všetkých troch súťažiacich dokopy.

            Za úspešnú reprezentáciu školy v okresnom kole Biblickej olympiády ďakujeme Rolandovi Fehérovi, Lukášovi Červenému a Dávidovi Vrabľovi.

            Naše družstvo získalo 3. miesto a úspešnými riešiteľmi olympiády sa stali Lukáš a Roland, k čomu im srdečne gratulujeme.

            Za prípravu súťažiacich ďakujeme pani učiteľke Zuzke Valkóovej a prajeme jej veľa síl a úspechov s ďalšími žiakmi.

          • ZÁPIS 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ZÁPIS 2022.

            🎈 TEŠÍME SA NA VÁS, BUDÚCI PRVÁČIKOVIA! 🎈

            ✏️ V dňoch 4.-5. apríla sa i na našej škole uskutočnil zápis žiakov do prvého ročníka. Vďaka pani učiteľkám Deniske, Andrejke, Silvii a Katke si vyskúšali aké to bude, keď sa stanú školákmi.

            📚 Príjemne nás prekvapila vynikajúca príprava predškolákov, ktorí úlohy od pani učiteliek zvládali bez najmenších problémov! Ďakujeme ich rodičom, pani učiteľkám a pánom učiteľom v MŠ, ktorí ich pripravili do školy veľmi dobre.

            🧑‍🎓 Ako pamiatku na tento výnimočný deň si odniesli odmeny, ktoré pre nich pripravili pani učiteľky, pani vychovávateľky a budúci spolužiaci.

            Milí naši budúci prváčikovia a ich rodičia, tešíme sa na vás! ❤️

          • Hudobný krúžok na koncerte

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hudobný krúžok na koncerte.

            🎶 HUDOBNÝ KRÚŽOK VO FILHARMÓNII

            🎻 Príležitosť vypočuť si úžasné diela Antonia Vivaldiho a Astora Piazzollu: Štvoro ročných období mali žiaci, ktorí navštevujú Hudobný krúžok na našej škole. Počas celého roka sa naučili mnoho z hudobnej teórie, dejín hudby a spoznali veľa kvalitnej hudby. Teraz mali oni a ich pani učiteľka Katka príležitosť vypočuť si ju naživo!

            ✨ Žiaci boli nádhernou hudbou unesení a v blízkej budúcnosti už plánujeme ďalšie návštevy koncertov Slovenská filharmónia!

            🎵 Čo sme si vypočuli? Prírodné úkazy, vrátane striedania štyroch ročných období, patria k obľúbeným inšpiračným zdrojom skladateľov. Cyklus štyroch husľových koncertov Antonia Vivaldiho patrí doslova k hitom klasickej hudby. Astor Piazzolla, ktorý modernizoval argentínske tango využitím prvkov jazzu a vážnej hudby, je autorom Štyroch ročných období v Buenos Aires pôvodne určených pre jeho vlastný súbor Nuevo Tango Quintet. Neskôr, na objednávku Gidona Kremera, dielo prepracoval Leonid Desiatnikov pre husle a orchester, pričom súvislosť s Vivaldiho cyklom umocnil začlenením niekoľkých hudobných citátov z barokovej pôvodiny.

            ✨ S SKO a jeho umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom vystúpil popredný slovenský huslista Dalibor Karvay, ktorý okrem aktívnej sólovej kariéry účinkuje aj ako prvý koncertný majster Viedenských symfonikov.

            ❤️ Ďakujeme za možnosť zažiť silný umelecký zážitok občianskemu združeniu Bonum et gaudium, ktoré pôsobí pri Katolícka Spojená Škola. Ďakujeme za podporu projektov umeleckého vzdelávania našich žiakov a komunity Mesto Nové Zámky.

          • Recitačná súťaž pre 1.stupeň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Recitačná súťaž pre 1.stupeň.

            UKONČENIE OSLAVY KNIŽNÉHO MESIACA

            🔸 V stredu 30.marca 2022 sa na našej škole uskutočnila súťaž v prednese prózy a poézie. Súťaž bola určená žiakom 1. stupňa.

            🔸Súťažilo sa v 3 kategóriách: I.kategória - špeciálne triedy II.kategória - 1.a 2. ročník III.kategória - 3.a 4.ročník.

            🔸Do súťaže sa zapojilo celkovo 25 žiakov. Mnohí z nich stáli pred publikom prvýkrát v živote. Žiaci boli na prednes dobre pripravení, dali si záležať ako na prednese tak aj na svojom výzore.

            🔸Pani učiteľky ako súťažná porota spoločne rozhodli o výsledkoch takto:

            🏆I.kategória

            1.miesto - Matúš Stugel (5.B)🥇

            2.miesto - Alex Nehéz (5.B)🥈

            3.miesto - Natálka Zahoreczová (1.B)🥉

            🏆II. kategória

            1.miesto - Šimonko Ďurina (1.A)🥇

            2.miesto - Samko Urbán (2.A)🥈

            3.miesto - Lenka Červená (1.A)🥉 a Emka Hlavičková (2.A)🥉

            🏆III. kategória

            1.miesto - Viki Šefčíková (3.A)🥇

            2.miesto - Peťka Kodhajová (4.A)🥈

            3.miesto - Slávko Naď (3.A)🥉

            🏆 Porota udelila špeciálnu cenu Gabike Rusu, ktorá sa ako cudzinka vzdeláva na Slovensku len od novembra. Za to krátke obdobie si osvojila náš jazyk až natoľko, že sa odvážila súťažne zúčastniť prednesu poézie, v ktorom podala obdivuhodný výkon.

            🔸 Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, víťazom srdečne gratulujeme a prajeme veľa chuti a odhodlania do ďalších súťaží.

          • Z rozprávky do rozprávky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Z rozprávky do rozprávky .

            Marec je nielen prvým jarným mesiacom, ale aj mesiacom knihy. V minulosti však boli knihy nedostupné a mnohí ľudia nevedeli čítať. Preto sa hlavne v zimných mesiacoch ľudia stretávali a rozprávali si rôzne príbehy, kde dobro víťazilo nad zlom, švárni šuhaji bojovali so zlom, drakmi či čertami. Takto si tie príbehy si potom odovzdávali z pokolenia na pokolenie. A vznikli rozprávky. Každá správna rozprávka začína "Kde bolo, tam bolo...., Za siedmymi horami a siedmymi dolinami, kde sa piesok lial a voda sa sypala...." a tieto čarovné slová použili aj pani vychovávateľky pri príprave akcie v ŠKD "Z rozprávky do rozprávky", kde deti čakali súťaže. Za siedmimi horami pomáhali Popoluške, sa siedmimi dolinami museli upratať rozprávky, lebo sa pomiešali, kde sa piesok lial ich čakali odkazy vo fľaštičkách stratených v piesku a kde sa voda sypala chytali rybky a lúštili záhadu, ktorú im rybky pripravili. Na konci zazvonil zvonec a súťažiam bol koniec.

          • PYTAGORIÁDA 2022

          •  

            V okresnom kole 43.ročníka Pytagoriády našu školu reprezentovalo 11 žiakov. Súťažiaci si zmerali sily s ďalšími žiakmi z okresu. V kategórii P3 súťažilo dokopy 195 súťažiacich, v P4 166 súťažiacich, v kategórii P6 105 súťažiacich a v poslednej kategórii, v ktorej sme mali reprezentantku, si zmeralo silu v matematických zručnostiach 88 súťažiacich.

            Úspešnými riešiteľmi okresného kola sa stali:

            Matej Fehér (P3)

            Amina Kajtár (P3)

            Milan Šalka (P4)

            Martina Červená (P4)

            Lukáš Červený (P6)

            Bibiána Kyselá (P7)

            Všetkým našim súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu a úspešným riešiteľom gratulujeme.