• NEZABUDNUTEĽNÁ ŠKOLA V PRÍRODE

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album NEZABUDNUTEĽNÁ ŠKOLA V PRÍRODE.

            Tento školský rok sme začali netradične a to školou v prírode.

            Na týždeň sa našim domovom stalo RZ Orlík v Novej Bani. Zvládli sme cestovanie a prekladanie kufrov až do rekreačného zariadenia.

            DEŇ 1
            Privítali nás chutným obedom. Inak - chutilo nám vždy a všetko. A po ubytovaní sme sa vybrali na Starohutský vodopád. Výrok dňa: Len 300m do kopca a ako nás to dostalo. Cestou sme stretli salamandru, prešli sme suchou nohou k vodopádu a potom sme ešte objavovali krásy náučného chodníka Vojšín. Už len teoreticky. Ešte v ten deň sme preskúmali krásy a výhody blízkeho okolia a večer sme si utvorili pravidlá školy v prírode.

            DEŇ 2
            Na druhý deň sme sa vybrali do Banskej Štiavnice. Predpoveď bola trochu daždivá, ale v múzeu to je vlastne jedno. Cestovali sme "až v oblakoch", keďže autobus išiel cez les. Bolo zaujímavé pozorovať prírodu počas cesty. Jemný dážď nás sprevádzal cestou do múzea (zasa na kopci). Ale tiež rôzne zaujímavosti, ako lavičky Zaľúbenej Štiavnice, či história na múre. Zastavili sme sa pozrieť si aj Štiavnický Betlehem. Potom sme navštívili mineralogické múzeum, kde sme poznávali ale aj hľadali minerály ukryté v múzeu. A tiež sme si vyskúšali rôzne zaujímavé aktivity. Na záver sme si pozreli štôlňu Michal a aspoň trošku sme si predstavili prácu v bani. Nazad sme trošku zmokli a celkom sa uschli. Deň sme zakončili sv. omšou v kostole v Novej Bani. Po príchode nás čakala obedová večera, sprcha a konečne posteľ. Ktosi zahlásil: "Môžeme už ísť spať?" 🙂

            DEŇ 3
            V stredu nás čakal krásny slnečný deň, ktorý sme strávili v obci Brehy. Tam sme si pozreli najskôr hrnčiarske múzeum a pán Fiala sa s nami podelil o bohaté skúsenosti a zážitky nielen z hrnčiarskeho života. Naša zvedavosť nás doviedla aj do Fabkovie domu, v ktorom sme poznávali ďalšie zvyky našich predkov. Pred odchodom sme ešte vyšli na krížovú cestu na konci obce a vrátili sme sa cez most do N. Bane. Po výbornom neskoršom obede sme využili slnečné počasie na hry v areáli a večer zasa pri ohníku. Najskôr v pri tom v chate. Výrok dňa: "Pani učiteľka, horí telka!" a potom aj vonku. Zaspievali sme si, ale keďže znovu pribehli mračná, presunuli sme sa pod strechu a pokračovali sme grilovačkou. Všetkým chutilo. Po chutnej opekačke nasledoval zábavný večer. Alebo skôr učenie?Diktát formou kráľovstva, kde králi diktovali, posli po slovíčkach behali diktovať pisárom a tí zapisovali správu a ešte jedna matematická úloha - obliecť si čo najviac vecí - akokoľvek a kdekoľvek počas 5. minút. No nasmiali sme sa. Potom už bol naozaj koniec tretieho dňa.

            DEŇ 4
            Štvrtý deň sme plánovali turistiku, ale keďže stále hrozil dážď rozhodli sme sa skryť v Hronskom Beňadiku. Objednali sme si prehliadku a prezreli sme si kostol, pomodlili sa pri relikvii Kristovej krvi, potom sme videli kláštor (tam sme ale nemohli fotiť), kde bolo zariadenie jedálne, kuchyňa, pisáreň, liturgické predmety a figuríny predstavujúce mníchov. Prezreli sme si nádvorie, najedli sme sa a kúpili suveníry.Potom sme sa vrátili do N. Bane. Nevrátili sme sa však do ubytovne, lebo kdesi sa našlo slnko. Vybrali sme sa na túru na Zvoničku. Vraj 25 minút... Pre nás južanov je skôr dôležitý výškový rozdiel. Ale! Zvládli sme to. V zrube sme sa posilnili, oddýchli a zišli dolu. Náš cieľ bola pizzéria, lebo......no obed sme už dávno zjedli. Pizza sa minula rýchlo, hoci bola XXL a naozaj s láskou pripravená. Potom sme sa vybrali na sv. omšu, aby sme sa poďakovali za všetky dobrodenia a dobrých ľudí. Stretli sme ich na každom kroku a to doslova.Ochotných, milých ľudí, ktorí poradili, pomohli a dokonca mnohokrát sami ponúkli svoju pomoc. Ďakovali sme v modlitbách aj za pekné počasie (napriek chmúrnym predpovediam). A ešte posledná fotka a odchod domov. Vrátili sme sa šťastne a všetci sme sa tešili domov. Hoci v škole v prírode nám bolo vynikajúco.

            Úprimne ďakujeme triednej učiteľke sr.Angele a pedagogickej asistentke Marike za sprostredkovanie zážitkového učenia v prírode.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Projekt prebieha v súlade s našou spoločenskou zodpovednosťou, ktorú máme voči seniorom a ľuďom v núdzi. Pre mnohých z týchto ľudí je balíček, ktorý možno práve vy venujete, jediný vianočný darček, ktorý dostanú.

            Tento rok budú naše balíčky putovať do DSS Nesvady.


            Tu je zopár základných informácií o zbierke:

            - krabicu od topánok ozdobte vianočným motívom (môžete ju oblepiť baliacim papierom - zvlášť vrch a zvlášť spodok) tak, aby bolo možné krabicu otvoriť bez trhania a odlepovania,

            - v balíčku by malo byť:

            1. niečo sladké

            2. niečo slané

            3. niečo mäkké

            4. niečo teplé

            5. niečo na zábavu

            6. niečo voňavé

            7. niečo zo srdca

            Bližšie informácie o vyskladaní balíčka nájdete na tomto linku: https://www.kolkolasky.sk/


            Chceme Vás poprosiť o spoluprácu. Ak máte možnosť do tejto zbierky prispieť, boli by sme Vám vďační.

            V našej škole budú balíčky preberať od žiakov a rodičov naše pani vychovávateľky.

            Posledný termín na prinesenie balíčka je štvrtok 8.12.2022.


            Vopred ďakujeme za Vaše dary.

          • ADVENT 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ADVENT 2022.

            🕯️Požehnanie adventných vencov a zapálenie prvej sviece🕯️

            ✨V pondelok sme spolu zapálili prvú adventnú sviečku na našich triednych adventných vencoch i na krásnom školskom adventnom venci v školskej kaplnke.

            🎁 Ďakujeme za hodnotný dar rodine Ivaničovej. Symbol adventného venca nás bude sprevádzať týmto obdobím príprav na sviatky narodenia Pána.

          • Čas adventný - príprava na Vianoce

          • 🎄V rámci prípravy na vianočné sviatky budeme na Adventných tvorivých dielňach so žiakmi vyrábať rôzne vianočné dekorácie, darčeky, pohľadnice... 🎄

            🕯️ Každú stredu v Advente budeme spoločne sláviť rorátnu svätú omšu.

            Nech je čas Adventu aj pre Vás časom radosti, pokoja a nádeje, ktorú Vianoce prinášajú

          • Jesenný SWAP 2022

          • EŠTE STÍHATE - pre veľký záujem pokračujeme už 2. týždeň

            • Ste už pripravení na sezónu jeseň/zima?
            • Vyrástli už deti tohtoročné oblečenie?
            • Chcete osviežiť svoj šatník, alebo pomôcť známemu v núdzi?

            PRÍĎTE SI VYBRAŤ

            Tohtoročný swap nás svojou veľkosťou a vašim záujmom prekvapil. Chceme dať šancu všetkým, preto predlžujeme dni výmeny oblečenia aj na tento pracovný týždeň.

            Čo sa stane s oblečením, čo zostane?

            Sme v spojení s organizáciami, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi (Farská charita sv.Jozefa, Fakultná nemocnica s poliklinikou, terénna sociálna služba mesta) a tak vieme šatstvo distribuovať núdznym.

          • ➡️ ČEKLÍS - EXKURZIA 🚞

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ➡️ ČEKLÍS - EXKURZIA 🚞.

            👣Naše putovanie Po stopách Antona Bernoláka sme zavŕšili návštevou obce v okrese Senec, pôvodným názvom Čeklís. 👨‍🏫V roku 1787 sem nastúpil Anton Bernolák ako kaplán a pôsobil tu 4 roky. Písal, tvoril a v roku 1790 dokončil svoje dielo – Slovenská gramatika. Od roku 1948 obec nesie jeho meno – Bernolákovo.🏡 ✏️Pamätná izba na jeho počesť sa nachádza na fare pri kostole sv. Štefana. Naším sprievodcom bol pán farár Mgr. Branislav Čaniga PhD, ktorému ďakujeme za pútavý výklad, odborné znalosti a priateľský prístup. 👏 ✏️Najstaršou kultúrnou pamiatkou v obci je kostol sv. Štefana,⛪️ pochádza zo 14. storočia. Vznikol gotickou prestavbou pôvodného románskeho kostola. V tesnej blízkosti kostolíka sa nachádza busta Antona Bernoláka. Na pomníku má vyrytý text : „milá je naša reč slovenská..“ ✏️Na kopci s názvom Várdomb sú pozostatky čeklískeho hradu. Na vrcholci hradného vrchu je v súčasnosti štýlovo postavená (ako stredoveká hradná bašta) vodárenská veža. Z tohto miesta sa nám naskytol nádherný výhľad na Bratislavu a okolie.🔍 🏰 ✏️Kaštieľ grófa Františka Esterházyho roky chátral, teraz je po reštaurácii znova otvorený. Patrí k najvýznamnejším barokovým dielam na Slovensku, je zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok. Dozvedeli sme sa, že v roku 1766 tu Mária Terézia oslávila svoje narodeniny a v roku 1910 bernolákovský kaštieľ navštívil americký prezident Theodore Roosevelt, ktorý tu bol na súkromnej návšteve.🏰 ✏️Kaštieľ sa nachádza v historickom areály anglického parku, dnes je tu vybudované golfové ihrisko. A je tu dnes aj ďalšia zaujímavá stavba- stan s kompletným kuchynským zázemím. Tu sa nakrúcala šou RTVS „ Pečie celé Slovensko.“ 🥞🧁🍰 ✏️Ani my sme si nenechali ujsť sladkosti a pred odchodom vlaku sme si veselo pochutnávali na palacinkách a iných dobrotách.🥞

          • 🍂 JESENNÝ SWAP OBLEČENIA👕

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album JESENNÝ SWAP OBLEČENIA.

            ♻️ Po jarnom úspechu, prichádza jesenné podujatie ♻️

            🗑️ 7.-11.november - zber oblečenia

            🛒 14.-16.november - SWAP výmena oblečenia

            📍 Všetky informácie nájdete na plagáte a v Edupage

            ♻️ ČO JE SWAP? Swap je podujatie, kde si môžeš vymeniť svoje kúsky oblečenia. Výhoda je v tom, že sam/a môžeš odovzdať oblečenie, ktoré ti je ľúto hodiť do kontajnera a zároveň si vybrať niečo pekné na seba na oplátku.

            ♻️ Prečo SWAP? Priznajme si to. Väčšina z nás má skrine plné oblečenia, ktoré sme mnohokrát vôbec nemali na sebe, prestalo sa nám páčiť alebo nám nesedí. Oblečenie sa stalo lacným, cenovo dostupným a častokrát nakupujeme viac, ako potrebujeme. Za našu módu však musí naša planéta platiť vysokú daň. Najskôr pri samotnej výrobe, ktorá znečisťuje všetky zložky nášho životného prostredia. A nakoniec pri jej likvidácii. Oblečenie je totiž ťažko recyklovateľným materiálom a väčšinou končí na smetisku. Ekvivalent jedného kamiónu plného textilného odpadu putuje každú sekundu na skládku alebo do spalovne.

            ♻️ Ako SWAP prebieha? Pri zbere odovzdáš svoje oblečenie, ktoré by malo byť nepoškodené, pekné, čisté a vypraté. Oblečenie, ktoré by si s pokojným svedomím dala aj svojej kamarátke, alebo kamarátovi. Dobrovoľníci tvoje šaty navešajú na stojany a rozdelia do rôznych sekcií. Nájsť sa tam dá naozaj čokoľvek: okrem bežného oblečenia aj doplnky ako šatky, čiapky, rukavice, opasky či kabelky. Väčšina oblečenia prinesú aj odnesú ženy, niekedy ale vzniknú aj menšie sekcie pre mužov alebo deti. Priestor sa veľmi rýchlo zaplní oblečením a ty môžeš prechádzať pomedzi stojanmi až pokým si nevyberieš niečo, čo by ti sadlo. Odniesť si môžeš väčšinou toľko kúskov, koľko sa ti páči.

          • 🤸OKTÓBER V ŠKD🌞

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 🤸OKTÓBER V ŠKD🌞.

            👫Počas tohto krásneho jesenného mesiaca sa deťúrence v ŠKD venovali rôznym témam. 👵🧓Keďže tento mesiac patrí aj úcte k starším, vyrábali sme darčeky pre našich starkých.❤ 🙏Mesiac Október je aj mesiacom sv. ruženca. Modlili sme sa za svojich blízkych a našu školu. 👨‍👩‍👧‍👦 🪁Vyrábali sme šarkany, 🧹upratovali sme na dvore a trávili spolu skvelý čas.🤗